< Όλα τα θέματα

ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΣΕ ΟΔΗΓΟΥΣ ΟΔΕΥΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΙ ΡΑΜΠΕΣ ΑΜΕΑ

1. Σύμφωνα παρ.71 του άρθ. 2 του ΝΟΚ (Ν.4067, ΦΕΚ79/Α/2012) “ Προσβασιμότητα είναι το χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος, που επιτρέπει σε όλα τα άτομα -χωρίς διακρίσεις φύλου, ηλικίας και λοιπών χαρακτηριστικών, όπως σωματική διάπλαση, δύναμη ,αντίληψη, εθνικότητα- να έχουν πρόσβαση σε αυτό, δηλαδή να μπορούν αυτόνομα με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές, αλλά και τις υπηρεσίες (συμβατικές και ηλεκτρονικές) και τα αγαθά που διατίθενται στο συγκεκριμένο περιβάλλον.”,

2. Άτομα με αναπηρία είναι τα άτομα που έχουν μόνιμες ή προσωρινές
βλάβες, ανικανότητες, αδυναμίες, αναπηρίες ή συνδυασμό των παραπάνω
,που προέρχονται από φυσική, ψυχική ή νοητική ανεπάρκεια.
3. Εμποδιζόμενα άτομα είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες , καθώς και τα άτομαμε μειωμένες ικανότητες δηλαδή τα άτομα της τρίτης και τέταρτης ηλικίας, οι έγκυες, τα προεφηβικά άτομα, τα άτομα με ασυνήθεις σωματικές διαστάσεις, οι εθισμένοι σε βλαβερές ουσίες, όσοι χρησιμοποιούν ή οδηγούν οιουδήποτε τύπου αμαξίδιο, όσοι μεταφέρουν βάρη κλπ.
4. Με την αυτόνομη διακίνηση και διαβίωσή τους τα άτομα με ειδικές ανάγκες και γενικότερα τα εμποδιζόμενα άτομα αποπεριθωριοποιούνται, χρησιμοποιούν και αναπτύσσουν τα ταλέντα τους συμμετέχοντας ισότιμα σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής, μειώνοντας την εξάρτησή τους από κάποιο άλλο άτομο που στη συνέχεια αποδεσμευόμενο γίνεται πιο παραγωγικό.
5. Οι οδηγίες ‘ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΠΕΚΑ’ απευθύνονται σε όσους σχεδιάζουν ή αποφασίζουν για τα κτίρια και τους υπαίθριους χώρους. Ορισμένες βοηθούν και στον σχεδιασμό εξοπλισμού και αντικειμένων. Τα κτίρια και οι υπαίθριοι χώροι που είναι προσιτοί και προσπελάσιμοι από τα εμποδιζόμενα γενικά άτομα είναι και για το σύνολο των χρηστών πιο εύχρηστοι, πιο άνετοι, πιο ευχάριστοι και με λιγότερους κινδύνους.
Γ) Ν.3542/2007 (ΦΕΚ 50 Α’)
Με τον ανωτέρω Νόμο τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 2696/1999 (ΦΕΚ 57Α’), και ειδικότερα με τα άρθρα 7α και 34 παρ. 2. περ. ε, ιστ και ιζ, απαγορεύεται η στάση ή στάθμευση σε πεζοδρόμια, πλατείες, ειδικά ερείσματα που προορίζονται για πεζούς, στα κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) διάβασης ΑμεΑ και στους ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ.
) Ν. 2831/2000 (ΦΕΚ 140 Α’)
Ο ανωτέρω Νόμος (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός) επιβάλλει την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στους κοινόχρηστους χώρους και σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ.8 κατά τη διαμόρφωση ή ανακατασκευή των κοινόχρηστων χώρων των οικισμών, που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών, όπως των πλατειών, των πεζοδρόμων, των πεζοδρομίων, εφόσον το επιτρέπει η μορφολογία του εδάφους, επιβάλλεται να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες με οδεύσεις πεζών, οδεύσεις τυφλών, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) χωρίς αναβαθμούς με κλίση μέχρι 5%, κατάλληλη τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, όπως στεγάστρων, καθιστικών στύλων φωτισμού, κάδων απορριμμάτων και να διαμορφώνεται ποσοστό 5% των χώρων στάθμευσης ή τουλάχιστον ένας για χρήση αναπηρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργ• Οι σκάφες (πεζοδρόμια, νησίδες): πρόκειται για τα κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) που συνδέουν την επιφάνεια του πεζοδρομίου, της νησίδας ή της πλατείας με το οδόστρωμα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αυστηρή τήρηση των τεχνικών οδηγιών σχεδιασμού [παράγραφος 3 (θ) της παρούσης].
• Οι οδηγοί τυφλών: κατασκευάζονται για την καθοδήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης από πλάκες συγκεκριμένης ειδικής υφής και σε έντονη χρωματική αντίθεση με τις υπόλοιπες. Τα σημεία κλειδιά στην κατασκευή του οδηγού τυφλών είναι:
► Η αυστηρή τυποποίηση της υφής των πλακών.
► Η διατήρηση του οδηγού τυφλών ελεύθερου εμποδίων σε όλο το μήκος του.
► Η αποφυγή περιττών διαδρομών και διακλαδώσεων του οδηγού, για την αποφυγή αποπροσανατολισμού και σύγχυσης του ατόμου που τον χρησιμοποιεί.
ων .

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ VAN ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΑΜΕΑ, —ΗΤΑΝ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΙΣ 16/6/2016 ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ—ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΜΕΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΛΛΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ..
ΟΥΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΤΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ Η ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ- ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ ΑΝ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΜΕΑ-ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ-ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ-ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ!!
Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ
ΞΕΡΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ SUPERMAN ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΑΜΕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Ο ΑΞΙΟΤΙΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ!!!

ΕΛΙΣΑΒΕΤ Μ. ΜΠΟΥΡΑ

Προσθέστε το σχόλιό σας Εάν θέλετε να καταχωρίσετε νέο αίτημα πατήστε εδώ

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FEEDBACK