< Όλα τα θέματα

Μαζική κοπή πεύκων στον πεζόδρομο Καραισκάκη – Ορατός ο κίνδυνος αφανισμού του ιστορικού πευκότοπου

Τις τελευταίες 15-20 ημέρες έχουν κοπεί από τον πευκότοπο-πεζόδρομο της οδού Καραισκάκη τουλάχιστον 17 πεύκα, τα περισσότερα εκ των οποίων μεγάλα και αρκετά εξ αυτών χωρίς να είναι ουδόλως προφανής ο λόγος κοπής (πχ έντονη κλίση, εμφανώς γηρασμένος-άρρωστος-σαθρός κορμός κλπ).
Πληροφορήθηκα επίσης ότι υπάρχει η πρόθεση για σταδιακή κοπή τουλάχιστον άλλων 20-30 πεύκων από το συγκεκριμένο πεζόδρομο της Καραισκάκη.
Όλα αυτά την ίδια στιγμή που δεν φαίνεται να έχει εξεταστεί απολύτως καμία εναλλακτική πρόταση διάσωσης στήριξης των πεύκων που, υποθέτω, κατά την εκτίμηση κάποιων «ειδικών», χρήζουν κοπής, ανάλογη αυτών που ενδεικτικά παραθέτει πιο πάνω ο αξιότιμος κος Σούλιος.
Είναι προφανές ότι μια άκριτη και άνευ εξονυχιστικής εξέτασης ΟΛΩΝ των πιθανών-εναλλακτικών προτάσεων (που θα έπρεπε ήδη να έχουν πέσει κι εξεταστεί στο τραπέζι των ιθυνόντων του Δήμου), πράξη κοπής πολλών δεκάδων πεύκων από τον συγκεκριμένο ιστορικό πευκότοπο, θα υποβαθμίσει βάναυσα και με τρόπο μη αναστρέψιμο το φυσικό περιβάλλον και κατ΄επέκταση την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων-δημοτών του πολύπαθου Δ. Χαιδαρίου, κι ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να περάσει στα ψιλά.
Επιπροσθέτως θα ήταν πραγματικά λυπηρό η σημερινή δημοτική αρχή να συνδέσει το όνομά της με μια τόσο βαριά και τονίζω ουσιαστικά μη αναστρέψιμη (με όρους πραγματικότητας) πράξη περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής και βεβήλωσης της ιστορικής μνήμης που συνδέεται με τον εν λόγω πευκότοπο. Εκτός βέβαια αν κάποιος είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι στη θέση των κομμένων πεύκων, μέσα στις νησίδες του υπ΄ όψη πεζόδρομου, θα φυτευτούν νέα, όταν την ίδια στιγμή για παράδειγμα, αυτό θα προαπαιτούσε την αφαίρεση του ριζικού συστήματος των κομμένων δέντρων..
Παρακαλώ θερμά και από αυτό το δημόσιο βήμα τους ιθύνοντες του Δήμου, να εξετάσουν και να εξαντλήσουν κάθε πιθανό εναλλακτικό σενάριο διάσωσης των πεύκων (είτε με μέσα μηχανικής στήριξης των κεκλιμένων δέντρων είτε με άλλο τρόπο) πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη περαιτέρω κοπής πεύκων.
Είναι εύκολο να «θεραπεύουμε» προβλήματα στη λογική πονάει πόδι, κόψε πόδι…Το δύσκολο (κι εκεί που πραγματικά κρίνονται οι αληθινά σπουδαίοι σε κάθε τομέα) είναι να θεραπεύουμε χωρίς να καταστρέφουμε παράπλευρα.
Οι επόμενες γενιές δεν πρόκειται να συγχωρήσουν μια τέτοια πράξη. Ας το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Προσθέστε το σχόλιό σας Εάν θέλετε να καταχωρίσετε νέο αίτημα πατήστε εδώ

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FEEDBACK