< Όλα τα θέματα

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΟΚ ΣΤΟ ΧΑΙΔΑΡΙ -ΔΡΑΣΗ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΠΟΣΤΕΙΛΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ , ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΡΟΜΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ) , ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ-ΔΑΒΑΚΗ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΙΣ 10/4/2017 ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΕΝΑΙ ΙΔΙΑ-ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΕΠΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ 10 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΚΑΙ 12 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΣΤΟΠ , ΕΛΛΛΕΙΨΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ – ΚΑΙ ΚΑΔΟΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΙΡΟΥΝ ΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ -ΕΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ – ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΑΘΗΚΕ ….ΓΙΑΤΙ;
ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ — -ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ -ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ -ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΚ -ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΑ 10 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ , ΟΧΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΔΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ, ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ , ΣΗΜΕΡΑ ……….

Aθήνα, 7 Aπριλίου 2017

Προς:
Δήμο Χαϊδαρίου,
Δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο,
Επαύλεως και Στρ. Καραϊσκάκη
12461 , ΧΑΙΔΑΡΙ

Θέμα:
Πρόσκληση σε δράση με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, 8-14/5/2017

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, αξιότιμα μέλη του δημοτικού συμβουλίου,
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας τιμάται σε όλο τον κόσμο από τις 8 έως τις 14 Μαΐου. Φέτος, είναι αφιερωμένη στην ταχύτητα.
Ασφαλώς θα γνωρίζετε πως η χώρα μας κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στην Ευρώπη στον τομέα των τροχαίων δυστυχημάτων. Τα πρόσφατα τραχικά δυστυχήματα, στη Θήβα και τον Εύοσμο , απέδειξαν πως η ταχύτητα οφείλεται για την απώλεια πολλών νέων ανθρώπων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας , δύο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα στο ελληνικό οδικό δίκτυο, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίζονται.
Ως μητέρες με παιδιά στο δρόμο, έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα. Περπατώντας με τα παιδιά μας, διατρέχουμε καθημερινά θανάσιμο κίνδυνο, όχι μόνο όταν αναγκαζόμαστε να κινηθούμε εκτός πεζοδρομίου , αλλά και όταν διασχίζουμε νόμιμα το δρόμο . Ακόμη και στο πεζοδρόμιο, δεν είμαστε ασφαλείς (όπως η αείμνηστοι Ηώ Ζερβουδάκη και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Ι. Αντωνόπουλος ), λόγω των συνεχών παραβιάσεων των χώρων των πεζών από οχήματα.
Με δεδομένο ότι όλοι οι κάτοικοι της χώρας είναι πεζοί, ακόμη και οι οδηγοί (μόλις κλειδώσουν το όχημά τους), η κατάσταση αυτή επηρρεάζει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Ωστόσο, η επίδραση αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη στα παιδιά. Αφενός, λόγω της ηλικίας τους, δε γίνονται αντιληπτά από τους οδηγούς, ή δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του κινδύου. Αφετέρου, αφομοιώνοντας από πολύ νωρίς την καταπάτηση του ΚΟΚ σε κάθε διαδρομή, δεν τον σέβονται όταν γίνουν οδηγοί, με τραγικά αποτελέσματα.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεών της φετεινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, οι «Μαμάδες στο Δρόμο» σας καλούμε να περπατήσετε μαζί μας, με παιδικό καροτσάκι, από οποιοδήποτε σχολείο του δήμου σας προς οποιαδήποτε παιδική χαρά ή στάση Μέσου Μαζικής Μεταφοράς, για να ζήσετε την εμπειρία των γονιών από κοντά.
Μοναδικές προϋποθέσεις, ο δρόμος να μην είναι κεντρικός δρόμος-βιτρίνα (όπως η Πανεπιστημίου) και η απόσταση που θα διανύσουμε να μην είναι μικρότερη από τρία τετράγωνα. Για παράδειγμα, θα προτείναμε κάποια από τις παρακάτω διαδρομές:
Α. Κατά μήκος της οδού Σ/χου Γιαννούλη, από Ακρίτα μέχρι και Λακωνίας, όπου βρίσκεται το 12 νηπιαγωγείο (τρία οικοδομικά τεράγωνα).
Β. Κατά μήκος της οδού Δωδεκανήσου (από Π. Μελά μέχρι Πλαστήρα, όπου βρίσκεται ο παιδικός σταθμός στη γωνία με Πόντου – τέσσερα οικοδομικά τεράγωνα).
Γ. Κατά μήκος της οδούΠαπανδρέου, από Λ. Αθηνών μέχρι Σιδηροκάστρου (τρία οικοδομικά τετράγωνα).
Δ.Κατά μήκος της οδού Σωκράτους (από Κωστή Παλαμά μέχρι ‘Ανδρου, όπου βρίσκεται το 1ο Δημ. σχολείο (τρία οικοδομικά τεράγωνα).
Σε όλες τις παραπάνω διαδρομές έχουν παρατηρηθεί σημαντικά προβλήματα που όχι μόνο δυσχεραίνουν, αλλά κάνουν επικίνδυνη την κυκλοφορία των πεζών, ιδιαίτερα των παιδιών που εξυπηρετούνται από παρακείμενα σχολεία. Πέρα από αυτές, δεν υπάρχει διαδρομή στο δήμο μας, απαλλαγμένη από εμπόδια που δυσχεραίνουν τη μετακίνηση των πολιτών ή θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Δεν απευθύνουμε αυτή την πρόσκληση για να εκθέσουμε την παρούσα ή την παλαιότερη δημοτική αρχή για λάθη ή παραλείψεις (το πρόβλημα εντοπίζεται σ’ όλους τους δήμους της χώρας και οι ρίζες του πάνε πολύ βαθύτερα από μερικές τετραετίες). Αντίθετα, η βαθύτερή μας επιθυμία είναι να κάνουμε λάθος. Θα θέλαμε πάρα πολύ ν’ αποδειχθεί ότι οι εμπειρίες μας ως τώρα δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των καταστάσεων. Θα θέλαμε να ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν στην πόλη μας οάσεις όπου οι άνθρωποι κυκλοφορούν με ηρεμία και ασφάλεια. Αν πράγματι βρούμε τέτοιες οάσεις θα «καταπιούμε τα λόγια μας» και θα τις δημοσιοποιήσουμε με την ελπίδα ότι θα γίνουν παράδειγμα προς μίμηση, έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση για όλους μας.
Αν όμως η ελπίδα μας δεν πραγματοποιηθεί, θα θέλαμε αυτή η κοινή μας βόλτα να λειτουργήσει ως κλήση αφύπνισης για μια πολύ κοινή κατάσταση, η οποία συνήθως παραβλέπεται, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί και τα προβλήματα που δημιουργεί στους πολίτες. Θα θέλαμε επίσης ν’ αποτελέσει έναυσμα για τη βελτίωση των συνθηκών για όλους τους δημότες.
Προσδοκώντας τη θετική σας απάντηση, ευελπιστούμε σε μια δημιουργική κοινή συνεργασία.

Με τιμή,

Μαμάδες στο Δρόμο

Προσθέστε το σχόλιό σας Εάν θέλετε να καταχωρίσετε νέο αίτημα πατήστε εδώ

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FEEDBACK