< Όλα τα θέματα

Δήμαρχε περπάτησε μαζί μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Δράσεις για την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, 8-14 Μαΐου 2017

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας τιμάται φέτος από τις 8 έως τις 14 Μαΐου.
Η χώρα μας κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στην Ευρώπη στον τομέα των τροχαίων δυστυχημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, δύο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα στο ελληνικό οδικό δίκτυο, ενώ πολλοί ακόμη μένουν ανάπηροι.
Ως γονείς που συνοδεύουμε τα παιδιά μας καθημερινά, έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, τόσο ως πεζοί, όσο και ως οδηγοί (και γονείς νέων οδηγών).
Ως οδηγοί, κινδυνεύουμε καθημερινά από την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους, όπου ανώριμοι ή ασυνείδητοι οδηγοί παραβιάζουν κάθε κανόνα του ΚΟΚ, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τις ζωές των άλλων.
Ως πεζοί όμως, βιώνουμε μια κατάσταση που συνήθως αγνοείται ή παραβλέπεται: καθημερινά, διατρέχουμε θανάσιμο κίνδυνο, όχι μόνο γιατί συχνά αναγκαζόμαστε να κινηθούμε εκτός πεζοδρομίου, αλλά ακόμη κι όταν διασχίζουμε νόμιμα το δρόμο. Ακόμη και στα πεζοδρόμια δεν είμαστε ασφαλείς, λόγω των συνεχών παραβιάσεων των χώρων των πεζών από οχήματα (όπως η αρχαιολόγος Ηώ Ζερβουδάκη και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ι. Αντωνόπουλος). Ο σκηνοθέτης Θ. Αγγελόπουλος ήταν πεζός όταν τραυματίστηκε θανάσιμα από διερχόμενο μηχανάκι.
Πέρα από το φόβο για τη ζωή μας, η κατάσταση αυτή κάνει τις μετακινήσεις στην πόλη μας εφιάλτη, ενώ καταδικάσει σε εγκλεισμό στο σπίτι τους υπερήλικες ή ανάπηρους συμπολίτες μας. Παράλληλα, τα παιδιά μας στερούνται κάθε αυτονομία, μαθαίνοντας να πηγαίνουν παντού με το αυτοκίνητο.
Με σκοπό να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές, αλλά και για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στην πόλη μας, οι «Μαμάδες στο Δρόμο» καλούμε όλους τους Δημάρχους του λεκανοπεδίου να περπατήσουν μαζί μας, σπρώχνοντας ένα παιδικό καροτσάκι, από οποιοδήποτε σχολείο προς οποιαδήποτε παιδική χαρά ή στάση Μέσου Μαζικής Μεταφοράς στο δήμο τους. Η επιλογή θα είναι δική τους, με μοναδικές προϋποθέσεις, ο δρόμος να μην είναι κεντρικός δρόμος-βιτρίνα (όπως η Πανεπιστημίου) και η απόσταση που θα διανύσουμε να μην είναι μικρότερη από τρία τετράγωνα.
Οι «Μαμάδες στο Δρόμο» στοιχηματίζουμε πως δε θα βρεθεί κανένα σημείο στην πόλη όπου θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδρομή χωρίς να χρειαστεί να κατέβουν στο δρόμο ή, έστω, χωρίς περιττή ταλαιπωρία. Στοιχηματίζουμε πως πουθενά στην πόλη μας δεν υπάρχουν δρόμοι όπου μπορεί να κινηθεί ένα παιδί ή ένας ανάπηρος συμπολίτης μας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Στοιχηματίζουμε πως πουθενά δε μπορεί να περπατήσει αγκαλιασμένο ένα ερωτευμένο ζευγάρι.
Δεν απευθύνουμε αυτή την πρόσκληση για να επιρρίψουμε ευθύνες για την παρούσα κατάσταση. Αντίθετα, στόχος μας είναι το μέλλον. Θα θέλαμε μέσω αυτής της βόλτας να γίνει αντιληπτό ότι η έλλειψη χώρων για τους πεζούς και η κυκλοφοριακή αναρχία υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όλων μας, ενώ εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια κάθε πολίτη. Θα θέλαμε η βόλτα μας ν’ αποτελέσει έναυσμα για παρεμβάσεις που, σταδιακά, θα κάνουν τις μετακινήσεις μας πιο ασφαλείς και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων.
Μέχρι στιγμής οι «Μαμάδες» έχουν αποστείλει προσκλήσεις στους Δημάρχους Αθηναίων, Βύρωνα, Καισαριανής, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παπάγου-Χολαργού και Χαϊδαρίου. Δεν έχουμε λάβει ακόμη απαντήσεις. Οι ημερομηνίες, ώρες και σημεία των περιπάτων θα καθοριστούν από τους δημάρχους και θα ανακοινωθούν κατόπιν επικοινωνίας μαζί τους. Σε περίπτωση που οι δήμαρχοι δεν ανταποκριθούν, θα γίνουν συγκεντρώσεις των «Μαμάδων στο Δρόμο» και των φίλων τους σε επιλεγμένα σημεία.
Οι «Μαμάδες στο Δρόμο» σας καλούμε να συμμετάσχετε στις δράσεις μας και θα χαρούμε πολύ να σας δούμε μαζί μας. Πιστεύουμε πως μας αξίζουν πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής και μετακίνησης και πως είναι στο χέρι μας να τις διεκδικήσουμε ώσπου να γίνουν πραγματικότητα. Η ζωή των παιδιών μας μπορεί να κρέμεται στα χέρια μας.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.

Με τιμή,

Ήλια Ιατρού,
Εκπρόσωπος Τύπου,
Μαμάδες στο Δρόμο
mamastodromo@gmail.com
6974665607

1 σχόλιο

  • Ο/Η sancho λέει:

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΕ ΣΤΟ ΧΑΙΔΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΑΜΕ, ΠΡΙΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ
    ΔΗΜΑΡΧΕ ΓΙΑ ΣΕΝΑ: ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΝΙΟΤΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕΣ ΠΩΣ ΑΛΛΟΣ ΘΑ ΓΕΝΩ

Προσθέστε το σχόλιό σας Εάν θέλετε να καταχωρίσετε νέο αίτημα πατήστε εδώ

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FEEDBACK